- In de Verenigde Staten maakt de centrale bank zich op om rentes dit jaar te verhogen en dat kan ook effect hebben op de valutamarkt.
- Als de VS het voortouw neemt bij renteverhogingen en Europa achterblijft, kan dit de dollar in de kaart spelen.
- Valuta-expert Joost Derks bespreekt de kansen voor de Amerikaanse munt in 2022.
Inflatie blijft een dominant thema in 2022 en dat zal ook te merken zijn op de valutamarkt, vooral als je kijkt naar de rente-ontwikkelingen.
Zowel in Europa als de VS wordt het leven duurder. Uit cijfers van Eurostat komt naar voren dat de inflatie in de eurozone in december is opgelopen naar gemiddeld 5 procent.
Aan de overkant van de oceaan giert de inflatie helemaal de pan uit. In de Verenigde Staten is de inflatie richting de jaarwisseling al opgelopen tot bijna 7 procent.
Aan de benzinepomp zijn Amerikanen bijvoorbeeld ruim de helft meer kwijt dan twaalf maanden geleden. Ook als de stijging van de olieprijs niet doorzet, laat het zich al uittekenen dat de inflatie voorlopig ruim boven de 2 procent uitkomt die de Amerikaanse bank nastreeft. De gevolgen daarvan bepalen in 2022 mogelijk voor een groot deel de richting van de dollar.
De beste manier om inflatie onder controle te krijgen, is namelijk het verhogen van de rente. Die staat nu in de Verenigde Staten op slechts 0 tot 0,25 procent. Aanvankelijk gingen handelaren ervan uit dat daar in het nieuwe jaar geen verandering in zou komen. Half september prijsden handelaren aan de derivatenbures CME nog een kans van 50 procent in dat de rente in 2022 niet zou stijgen.
Inflatie wakkert vuurtje aan: hogere rentes in de VS
De snel oplopende inflatie heeft echter een vuurtje aangewakkerd onder de renteverwachtingen. Momenteel is de kans dat er dit jaar geen renteverhogingen komen in de VS nog maar 1 procent. De kans dat de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank eind dit jaar in de buurt of zelfs boven de 1 procent ligt, wordt door CME-handelaren ingeprijsd op maar liefst 70 procent.
En een hoge rente maakt het aantrekkelijker om vermogen in de bijbehorende munt aan te houden. Gelet op het verschil in de renteverwachtingen voor de Verenigde Staten en de eurozone kan dit de dollar in de kaart spelen.
De Amerikaanse munt is sinds half september met 4 procent gestegen ten opzichte van de euro. Als de Amerikaanse inflatie hoog blijft en de kans op een trits renteverhogingen verder toeneemt, kan de dollar mogelijk meer terrein winnen. Maar ook als de spanning op financiële markten onverwacht flink oploopt, heeft de munt goede vooruitzichten.
Dollar: veilige haven bij politieke onrust
Samen met bijvoorbeeld goud en de Zwitserse frank is de dollar een van de veilige havens in de financiële wereld. Toen de coronapaniek in de loop van maart 2020 het hoogtepunt naderde, klom de dollar ten opzichte van de euro bijvoorbeeld snel naar het hoogste niveau in bijna drie jaar.
Er zijn allerlei zaken die in 2022 voor een schokeffect kunnen zorgen. Zoals bijvoorbeeld een escalatie van het conflict tussen China en Taiwan, een Russische invasie van Oekraïne of de komst van een nieuwe coronavariant.
Er is overigens wel iets meer nodig dan een kleine tegenvaller om de dollar echt op te stuwen. Als een gebeurtenis er hooguit toe leidt dat de economische groei wat terugvalt, zal de inflatie weer dalen waardoor de kans op een aantal Amerikaanse renteverhogingen afneemt. En dat heeft juist een negatief effect op de dollar.
Hoewel de dollar goede vooruitzichten heeft aan de start van 2022, wordt het heel interessant om te zien waar de dollar staat als over twaalf maanden de balans van het jaar wordt opgemaakt.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.